Rejsedagbog fra Israel 6. marts 2014

Dagen startede med et besøg ved Kibbutz Maashabe Sades fiskedamme, hvor vi så, hvad der var kommet ud af det KKL/Danmark-støttede projekt. Vandet hentes op fra en stor aquifer, der er beliggende I 500 meters dybde. Selv om vandet er saltholdigt, kan det godt bruges til at holde fisk i. Fisken er en australsk havaborre.

Vi havde en meget spændende guidet tur i Yeruham Park, vest for Yeruham by. Området rundt om parken blev etableret allerede i 1951, i den nordlige dele af Negevørkenen. Indtil for nylig har byen lidt af store sociale problemer og stor arbejdsløshed. Nu er Yeruham blevet et satsningsområde, og mange ressourcer er linvesteret i at afhjælpe disse problemer.

I Yeruham Park ligger der et flodløb som i mange år var hårdt belastetaf forurening, men i 90erne blev den renset op. KKL har plantet træer rundt om parken, så den med tiden vil blive et populært udflugtsmål.

Læs resten

Rejsedagbog fra Israel 5. marts 2014

I dag tog vi af sted til Yatir skoven, der med over 4 millioner plantede træer er den største menneskeskabte skov i Mellemøsten. Skoven har et stort potentiale i forhold til turisme, også fordi der rundt om i skoven befinder sig adskillige arkæologiske seværdigheder.  KKL støtter med bl.a. restaureringsarbejde, og med anlæggelse af infrastruktur og rekreative områder.

Fra Yatir kørte vi syd om Beer Sheva til Ambassadors Forest, hvor vi mødte Itzhah Moshe (xxxx) og et hold af hans kolleger. KKL deltager i et LTER – Long Term Ecological Research – projekt i Yatir, som Danmark støtter i en 3-årig periode.

Læs resten

Rejsedagbog fra Israel 4. marts 2014

Første stop på dagens program var Hula Valley ved Golan højderne. Her mødtes vi med Aviram Zuk, leder for KKLs øvre Galilea region. Vi fik en guidet tur i dalen, h vor vi så det smukke landskab som en gang lå under vand, men som nu er grønt og frodigt.

Aviram Zuk fortalte om Sløruglernes forekomst i området, og hvorledes deres tilstedeværelse har hjulpet landmændene i området med deres jordbrug. Sløruglen er et rovdyr som æder markmus, der kan ødelægge mange afgrøder, hvis de får mulighed for det. Det er estimeret at en familie af slørugler på årlig basis konsumerer omtrent 3,500 markmus. Slørugleprojektet har gjort at de lokale landmænd kan drive økologisk jordbrug uden brug af sprøjtemidler. KKL vil opstille ca 50 redekasser mere i området for at hjælpe sløruglernes muligheder for blive i området.

Læs resten

Rejsedagbog fra Israel 3. marts 2014

Fra den tidlige morgenstund besøgte vi Canada Ayalon Park, nord for Jerusalem, hvor vimødtes med Johannes Guagnin, som er forsknings- og foreign relations koordinator. Vi blev introduceret for KKLs projekter i Canada Ayalon Park, der er en af Israels mest besøgte parker,  på grund af KKLs engagement i at restaurere og bevare parkens historiske områder.  Det seneste projekt KKL har stået for i parken er konstruktionen af en 12 km cykelsti på tværs af parken, en vigtig bidragsyder til parkens  300.000 årlige besøgende.

Læs resten

Marianne Nagler har designet det første motiv, i en serie af nye KKL diplomer

Marianne Naglers billede er det første i en række af nye KKL-diplomer, med motiver af dansk-jødiske kunstnere.

Med rødderne i jorden og kronen, der strækker sig mod himlen, symboliserer billedet menneskets rodfæstethed til tilværelsen.

Selv siger Marianne Nagler:
“Det er ideen om træer, der er hellig, ligesom livet i alle dets afskygninger. Det er træernes åndfuldhed, der interesserer mig. Jeg har malet billedet, fordi træer er så utrolig fundamentale og væsentlige for hele vores tilværelse. Det vil være uendelig ødelæggende, hvis man fjerner træerne. De er en livsnødvendighed. Uden dem, ville Jorden blive en gold ørken og uden dem, kan vi ikke trække vejret”.

Når du støtter KKL, får du et diplom med en tekst, du bestemmer. Det kan for eksempel være til dedikationen af en mindelund eller som symbol på, at man har givet vand til Israel.

Støt KKL Danmark og få et diplom tegnet af Marianne Nagler

Marianne Naglers billede vil pryde det første af en række nye KKL-diplomer, med motiver af dansk-jødiske kunstnere. Maleriet er en abstraktionen over et træ. Med rødderne i jorden og kronen, der strækker sig mod himlen, symboliserer det menneskets rodfæstethed til tilværelsen.

“Det er ideen om træer, der er hellig, ligesom livet i alle dets afskygninger”, siger Marianne Nagler og fortsætter: ”Det er træernes åndfuldhed, der interesserer mig. Jeg har malet billedet, fordi træer er så utrolig fundamentale og væsentlige for hele vores tilværelse. Det vil være uendelig ødelæggende, hvis man fjerner træerne. De er en livsnødvendighed. Uden dem, ville Jorden blive en gold ørken og uden dem, kan vi ikke trække vejret”.

Vi forventer, at diplomet er klar tidligt på sommeren.