Fra losseplads til legeplads

KKL-JNF vil forvandle en losseplads til en smuk park i nærheden af Or Yehuda. Et sted, hvor der i dag ikke er grønne områder.

”I femten år har områdets beboere ventet på, at denne park skulle blive til virkelighed. Og nu sker det endelig, med hjælp fra KKL-JNF”.

Arye Haim, Or Yehuda kommunes projektleder

I hjertet af et længst etableret boligområde i Or Yehuda, der med tiden har udviklet sig til en losseplads, er KKL-JNF i gang med at etablere en smuk og frodig park udstyret med legepladsudstyr og andre rekreative faciliteter.

Arye Haim, der selv bor i området, siger: ”Førhen var dette sted fyldt med skrald og byggeaffald og hver gang jeg kom forbi tænkte jeg for mig selv, at situationen ganske enkelt var uacceptabel. Stedet var blevet en torn i øjet hele området og dens beboere – men nu er jeg overbevist om, at vi har fat i noget fantastisk”.

Parken vil strække sig over omkring 6.000 kvadratmeter og vil rumme gangstier, skyggefulde bænke og borde, cykelspor, legepladser, udendørs træningsudstyr og belysning.

Byen Or Yehuda, der ligger i det centrale Israel, har en befolkning på omkring 40.000. Den blev grundlagt i 1949, kort tid efter staten Israels grundlæggelse, af immigranter fra Libyen og Tyrkiet. Først i 1950’erne fungerede den som transitlejr for immigranter fra Irak, der fik til huse i telte og hytter, og i 1955 blev den officielt anerkendt som permanent bosættelse. I 1970’erne blev Or Yehuda hjemsted for et stort antal immigranter fra Sovjetunionen, og i dag er det en livlig, blomstrende by. En tredjedel af indbyggerne er børn eller unge.

Jordan Street (Rehov HaYarden), hvor parken bliver placeret, er hjemsted for mange af byens oprindelige beboere, som i de senere år har fået følgeskab af unge par med børn. Da området ikke har nogle grønne områder, vil den nye park i høj grad bidrage til højnelse af livskvaliteten. Dertil kommer, at den bliver placeret op til en grundskole, hvis elever utvivlsomt vil glæde sig over og drage nytte af udfoldelsesmulighederne.

Alex Biba, ingeniør i KKL-JNF for Israels centralregion, fortæller, at gravearbejdet for fundamentet af parken, der blev indledt for omkring 2 måneder siden, nu er næste bragt til ende, og at parken forventes at stå klar om få måneder.

Det bare område har endnu ikke cykelspor, men det forhindrer ikke den unge BenMualem fra køre rundt på sin cykel. ”Mine venner og jeg har ventet længe på, at der skulle være en park her, hvor vi kan mødes, lege, have det sjovt og køre på vores cykler”, fortæller han.

En anden nabo er ude for at lufte sin hund, en anden klassisk park-aktivitet. Selv om området stadig er en byggeplads, er der ikke desto mindre ingen hindringer for at løbe, hoppe og logre med halen.

”Alle glæder sig med længsel til at parken står færdig, og jeg er ikke i tvivl om, at vi snart vil se den fuld af forældre, legende børn og fodgængere. Alle vil nyde det smukke sted”, konkluderer Arye Haim.